Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowyTo propozycja na dość szybki obiad. Na dodatek gulasz można przygotowywać i serwować na różne sposoby. U nas często bywa tak, że każdy je z innymi dodatkami. Jednak tym razem, ponieważ obiad miał być szybki, gulasz był mięsno-pieczarkowy z kaszą gryczaną i pysznościami z naszej domowej spiżarni, którą zaczęliśmy dość intensywnie opróżniać, ponieważ niedługo zacznie się na nowo zapełniać :)

Gulasz wieprzowy
Składniki

- ok.1 kg chudej łopatki;
- duża cebula;
- sól, pieprz, papryka mielona, zioła;
- 2 ząbki czosnku;
- łyżka oleju/oliwy;
- 1-2 łyżki mąki;
- 20-30 dag pieczarek.

Gulasz wieprzowyPrzygotowanie

Mięso opłukać, pokroić na kostkę (1 cm),dodać zmiażdżony czosnek, sól, zioła, odstawić na godzinę. Można przygotować mięso wieczorem i wstawić do lodówki.

Rozgrzać tłuszcz, zeszklić posiekaną cebulę, następnie wrzucić mięso, obsmażyć go dokładnie. Przykryć garnek pokrywką i dusić mięso do miękkości. W razie konieczności podlać wodą.

Pod koniec duszenia dodać pokrojone pieczarki (nie koniecznie), doprawić do smaku.

Mąkę roztrzepać w niewielkiej ilości wody (ok.1/2 szklanki) i podbić gulasz. W razie konieczności dolać wody. Całość zagotować. Podawać wg uznania.

Przepis podpatrzony u Pani Alicji Żywczak. Ja gulaszu nie podbijam mąką, ponieważ nam wystarcza sos, który się tworzy z mięsa i grzybów lub warzyw, jeśli je dodajemy.