Gulasz wieprzowy z mini marchewką

Gulasz wieprzowy z mini marchewką

Zupa gulaszowa i gulasz, zawsze u nas mile widziane.


Składniki

- około 1/2 kg mięsa wieprzowego QAFP np. łopatki;
- 1 łyżka mąki;
- około 20 dkg mini marchewek;
- 1 duży ząbek czosnku;
- 1 cebula;
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego;
- 1 liść laurowy;
- papryka słodka;
- papryka ostra;
- tymianek;
- sos sojowy;
- sól;
- pieprz;
- olej do smażenia.

Przygotowanie

Cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij na patelni z dodatkiem oleju. Czosnek przeciśnij przez praskę bezpośrednio do cebuli i jeszcze chwilę podsmaż. Mięso umyj, pokrój w kostkę i posyp mąką. Cebulę przełóż na talerz, a na patelni podsmaż mięso (możesz dolać troszeczkę oleju). Powinno delikatnie się zezłocić. Cebulę przełóż do mięsa, zalej gorącą wodą i duś pod przykryciem około godziny. Następnie dodaj pozostałe składniki i duś jeszcze około 30 minut, do momentu, aż marchewka będzie miękka.
Podawaj z kaszą lub ryżem i na przykład ogórkiem małosolnym.

Gulasz wieprzowy z mini marchewką