Gulasz z papryką na ostro

Gulasz z papryką na ostro

Zimno…, a jak zimno to przychodzi smak na coś pikantnego i rozgrzewającego. Jeśli nie lubisz ostrych dań, to zrezygnuj z ostrej papryki.


Składniki

- pół kilo mięsa wieprzowego na gulasz;
- 1 papryka czerwona;
- 1 papryka żółta;
- 1 cebula;
- 2 liście laurowe;
- 4 kulki ziela angielskiego;
- 1 i 1/2 szklanki bulionu;
- 2 łyżki mąki;
- olej do smażenia;
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki;
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki;
- szczypta pieprzu cayenne;
- sól;
- pieprz;
- ewentualnie 1 łyżka śmietany;
- około pół opakowania makaronu zacierkowego - użyłam firmy Czaniecki.

Gulasz z papryką na ostro

Przygotowanie

Cebulę oczyść, pokrój w kosteczkę i usmaż na oleju w garnku lub na patelni. Mięso umyj, oczyść, pokrój na kawałki i posyp mąką. Następnie dodaj do cebuli i smaż kilka minut, co jakiś czas mieszając. Kolejno wlej bulion, dodaj wszystkie przyprawy i duś pod przykryciem. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Całość duś jeszcze około 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie. Na końcu możesz dodać śmietanę.W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Gotowy gulasz można podać z makaronem i ogórkami kiszonymi lub konserwowymi.