Gyros - sałatka warstwowa


Gyros - sałatka warstwowa

Na obiad miały być filety z kurczaka, ale plany obiadowe się zmieniły, a mięso kurczaka zostało przeznaczone na sałatkę gyros.


Składniki

- podwójna pierś kurczaka;
- przyprawa GYROS;
- oliwa lub olej do smażenia;
- 1 puszka kukurydzy;
- pół kapusty pekińskiej;
- 2 czerwone cebule;
- 5 ogórków konserwowych;
- ewentualnie kilka pomidorków;
- ewentualnie sól;
- ewentualnie pieprz.

Na sos:

- 1 opakowanie jogurtu naturalnego;
- 3 łyżki majonezu;
- 1-2 ząbki czosnku;
- 3 łyżki ketchupu.

Gyros - sałatka warstwowa

Przygotowanie

Mięso pokroić w kostkę lub paski, posypać obficie przyprawą gyros i usmażyć, pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować sos, którym należy polać jedną z warstw (ja wszystkie składniki sosu mieszam razem).
Cebulę drobno pokroić, ogórki posiekać w kostkę, kapustę pekińską poszatkować, kukurydzę odsączyć.
Wszystkie przygotowane składniki układać warstwami, najlepiej w szklanej misce (ja nie przykładam uwagi do kolejności warstw, często ich układ się zmienia).
Całość wg uznania posolić i popieprzyć. Schłodzić i podawać.

Gyros - sałatka warstwowa