Jabłecznik bez tłuszczu

Jabłecznik bez tłuszczu

Zdecydowanie wolę ciasta z użyciem tłuszczu, ale czasami zdarzają się goście, którzy ich unikają. Ciasto bardzo łatwe do przygotowania.


Składniki

- 5-6 jabłek;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 3/4 szklanki cukru (można mniej);
- 3 łyżeczki cukru waniliowego;
- 3 jajka;
- 2 szklanki mąki;
- 1/2 łyżeczki cynamonu;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka sody;
- 1/2 szklanki rodzynek (można pół na pół z żurawiną);
- 1/2 szklanki różnych orzechów np. włoskich, pekan, migdałów;
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej.

Jabłecznik bez tłuszczu

Przygotowanie

Orzechy posiekaj. Jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do dużej miski. Do jabłek wlej sok z cytryny, wsyp cukier, cukier waniliowy i wszystkie bakalie. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki co najmniej na jedną godzinę. Po tym czasie, jajka wybij do kubka, wsyp do nich sodę oraz proszek do pieczenia i dokładnie połącz. Następnie do jabłek wsyp mąkę, cynamon, wlej jajka i dokładnie wymieszaj. Przelej do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x30 cm) i piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.