Jak przygotować kandyzowaną skórkę pomarańczową?

Jak przygotować kandyzowaną skórkę pomarańczową?

Domowa skórka pomarańczowa jest najsmaczniejsza. Idealna do świątecznych wypieków.


Składniki

- skórka z 4 dużych pomarańczy;
- 1 szklanka cukru;
- 3/4 szklanki wody.

Przygotowanie

Przed obraniem pomarańcze dokładnie wyszoruj i wyparz. Skórkę na pomarańczach podziel na ćwiartki i obierz z owoców, następnie włóż np. do dużego słoika i wymocz w wodzie przez całą dobę. W międzyczasie zmieniaj wodę 2 -3 razy. Teraz musisz usunąć ze skórek białą część. Tak przygotowaną skórkę pokrój wg uznania np. w kosteczkę lub paseczki.
Kolejno wrzuć do wrzątku, gotuj około 5 minut i odcedź.
W rondelku połącz wodę z cukrem, wrzuć skórkę i gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż stanie się szklista, a większość wody wyparuje.
Przestudzoną przełóż do wyparzonych słoiczków i przechowuj w lodówce.

Jak przygotować kandyzowaną skórkę pomarańczową?