Rabarbarowy powiew świeżości.
Składniki
- 100 g mąki pszennej białej;
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej;
- 1/2 łyżeczki sody;
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 3 jajka;
- 125 g cukru;
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią;
- 80 g roztopionego masła;
- 150 ml naturalnego jogurtu;
- 300 g rabarbaru.
Przygotowanie
Rabarbar umyć, pokroić w plasterki, oprószyć mąką i wymieszać. Dzięki temu rabarbar nie opadnie podczas pieczenia na dół ciasta.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy dodać stopniowo oba rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem i sodą, masło, jogurt i na końcu owoce. To jest ten rodzaj ciasta, który nie znosi długiego, dokładnego mieszania. Wystarczy kilka obrotów miksera, nie więcej.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C około 50 minut. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Przepis na ciasto podpatrzony na blogu lawendowy dom.