Kanapka „Hoża Litwinka”

Kanapka „Hoża Litwinka”

Moja wersja kanapki z jajkiem sadzonym wzorowana na Hożej Litwince z „Atlasu kanapek świata”. Książka wkrótce będzie do wygrania na blogu wraz z kubkiem termicznym ;)


Składniki

- kromka chleba żytniego;
- 1 jajko;
- 2 łyżeczki tłuszczu – użyłam margaryny Śniadaniowej z Masłem;
- szczypiorek;
- sól.

Kanapka „Hoża Litwinka”

Przygotowanie

W kromce wytnij okrągły otwór np. za pomocą kieliszka. Obsmaż z jednej strony na margarynie. Przewróć na drugą stronę i w otwór wbij jajko, posól. Przykryj pokrywką i smaż aż białko się zetnie. Przełóż na talerz. Podawaj posypane szczypiorkiem.

Kanapka „Hoża Litwinka”