Karpatka z truskawkowym sercem

Karpatka z truskawkowym sercem

Połączenie pysznego kremu z truskawkami to niebo dla podniebienia… Bardzo polecam taką karpatkę, nie muszę dodawać, że to ciasto bardzo lubią mężczyźni. Świetnie sprawdziła się jako prezent dla Mamy w dniu jej święta, a bez spirytusu sprawdzi się na Dzień Dziecka.

Karpatka z truskawkowym sercem


Składniki

Ciasto:

- 1 szklanka wody;
- 1 szklanka mąki;
- pół kostki margaryny;
- 5 jaj.

Krem:

- 3 szklanki mleka;
- 4 czubate łyżki mąki pszennej;
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej;
- cukier waniliowy;
- 3/4 szklanki cukru;
- 3 żółtka;
- pół kostki masła;
- ewentualnie spirytus do smaku;
- truskawki.

Karpatka z truskawkowym sercem

Przygotowanie

Zagotować szklankę wody z połową kostki margaryny, wsypać mąkę i cały czas mieszać do powstania gładkiego ciasta. Wystudzić i w powstałe ciasto wetrzeć jajka – dodawać pojedynczo.

Ciasto podzielić na dwie części, rozsmarować na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i upiec 2 placki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 35-40 minut. Należy pamiętać, aby piekarnik dobrze nagrzać przed pieczeniem, inaczej ciasto nie wyrośnie.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 1 szklankę mleka, obie mąki i cukier waniliowy, dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować i wlać masę budyniową, cały czas mieszając gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Masło utrzeć - przy pomocy miksera lub w makutrze - i nie przerywając ucierania dodawać małymi porcjami wystudzony budyń, a na koniec do utartej masy wlać spirytus do smaku.

Upieczone ciasta przełożyć kremem, na kremie poukładać truskawki (ilość wg uznania) wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Karpatka z truskawkowym sercem