Kawa mrożona z Blue Curacao

Kawa mrożona z Blue Curacao

Tak przygotowaną kawę możemy wypić i zjeść, ponieważ Blue Curacao w tej kawie to nic innego jak galaretka. Całość możemy sobie jeszcze umilić przygotowanymi bardzo kolorowymi muffinkami, które również są wypełnione kolorowymi, błyszczącymi kryształkami z galaretek.


Składniki (mniej więcej na 2 kawy)

- pół niebieskiej galaretki;
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej;
- 12 kostek lodu;
- trochę mleka;
- trochę cukru;
- ewentualnie bita śmietana.

Kawa mrożona z Blue Curacao


Składniki (na 12 sztuk muffinek)

- 280 g mąki;
- 1 łyżka proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- 115 g cukru;
- 2 średnie jajka;
- 250 ml mleka;
- 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g masła, roztopionego i ostudzonego;
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
- 2 łyżki kakao;
- pół żółtej galaretki;
- pół zielonej galaretki;
- pół czerwonej galaretki;
- pół niebieskiej galaretki;
- pół małego serka homogenizowanego waniliowego.

Przygotowanie (kawy)

Niebieską galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (można dodać trochę mniej wody). Ostudzić i przelać do szklanek, zostawiając miejsce na kawę. Wówczas gdy galaretka stężeje, zmiksować kostki lodu z kawą, mlekiem i cukrem. Przelać na stężałą galaretkę. Można udekorować bitą śmietaną. Podawać od razu po przygotowaniu.

Kawa mrożona z Blue Curacao

Przygotowanie (muffinek)

W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugim jajka, mleko, olej oraz ekstrakt z wanilii. Zawartość obu naczyń wymieszać razem, tylko do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać na przemian po łyżeczce jasnego i ciemnego ciasta. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek.

Piec w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Studzić na kratce. Przepis pochodzi z bloga śladami słodkiej babeczki z moimi zmianami.

Galaretki: niebieską, zieloną, czerwoną, żółtą, przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (można dodać trochę mniej wody). Najpierw przygotować pierwszą galaretkę, a po stężeniu kolejne. Wylewać na wcześniej stężałe warstwy. Połowę z nich można wymieszać z serkiem. Przygotować w naczyniu z którego będzie można wycinać kryształki z galaretek.

Po wystygnięciu muffinek, powycinać w nich zagłębienia do których powkładamy kawałeczki galaretek. Można również wyciąć zagłębienie w muffince i do niego wlać tężejącą galaretkę.

Kawa mrożona z Blue Curacao