Keks/Cwibak

Keks/Cwibak

U nas w domu na święta Wielkanocne pieczemy również keks z dużą ilością bakalii. Jest bardzo smaczny, niesamowicie kolorowy, pięknie pachnie i długo utrzymuje swoją świeżość. Ważne, aby bakalie przed dodaniem do ciasta, dokładnie obtoczyć w mące. Dzięki temu nie opadną na dno, a będą równomiernie rozłożone w cieście. Ciasto można przechowywać przez kilka dni zawinięte w lnianą ściereczkę.


Składniki

- 25 dkg mąki;
- 4 jajka;
- 15 dkg cukru;
- 20 dkg margaryny - użyłam margaryny Palma z Murzynkiem;
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 torebka cukru waniliowego;
- 5 dkg smażonej skórki pomarańczowej lub mieszanych różnych skórek;
- 5 dkg suszonych śliwek;
- 5 dkg suszonych moreli;
- 10 dkg orzechów włoskich;
- 5 dkg rodzynków;
- 5 dkg żurawiny;
- tłuszcz i bułka tarta do formy;
- cukier puder do oprószenia.

Keks/Cwibak

Przygotowanie

Śliwki, morele oraz orzechy posiekaj i połącz z pozostałymi bakaliami oraz jedną czubatą łyżką mąki, odsypaną z 25 dkg. Oczywiście bakalie dodaj takie, jakie lubisz najbardziej.
Miękką margarynę utrzyj mikserem na puch, kolejno stopniowo dodawaj cukier, cukier waniliowy i po jednym jajku. Masa może wyglądać na zważoną, ale po dodaniu mąki będzie gładka.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, wsyp do utartej masy i mieszaj mikserem przez około 3 minuty, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto.
Kolejno dodaj przygotowane bakalie i wymieszaj całość łyżką, żeby bakalie równomiernie się rozłożyły.
Przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą keksówki o długości 30 cm.
Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180ºC, a po 45 minutach sprawdź ciasto wykałaczką. Jeżeli wykałaczka będzie sucha, wyjmij ciasto od razu, jeżeli nie to piecz jeszcze kilka minut do tak zwanego „suchego patyczka”.
Wyjmij z formy, gdy trochę przestygnie. Posyp cukrem pudrem lub polej lukrem. 

Keks/Cwibak

Keks/Cwibak