Knedelki z kaszy manny i twarogu

Knedelki z kaszy manny i twarogu

Alternatywa dla tradycyjnych knedli. Można je przygotować zarówno na słodko jak i na słono.


Składniki

Ciasto

- 450 g twarogu - użyłam twarożku kanapkowo - sernikowego Wieluń "Mój ulubiony";
- 150 g kaszy manny;
- 50 g mąki pszennej;
- szczypta soli;
- 1 łyżka cukru;
- 1 łyżka cukru waniliowego;
- 2 jajka.

Dodatkowo

- 1 i ½ łyżki kaszy manny;
- 1 i ½ łyżki mąki pszennej;
- 1 i1/2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- kilkanaście truskawek świeżych lub mrożonych;
- jogurt naturalny;
- cukier.

Do podania

- koktajl truskawkowy;
- karmel i wanilia w młynku - użyłam firmy Kotányi lub cukier;
- ewentualnie masło.

Knedelki z kaszy manny i twarogu

Przygotowanie

Ser zmiel w maszynce do mięsa, przeciśnij przez praskę lub rozdrobnij widelcem - tym razem użyłam sera, którego nie musiałam mielić. Zmielony ser połącz i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Ciasto włóż na kilka minut do lodówki.
Przygotuj koktajl truskawkowy.
Na kawałku folii aluminiowej wymieszaj 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej, ziemniaczanej oraz kaszy manny. Łyżeczką nabieraj porcje ciasta (ciasto będzie się lepić) i delikatnie obtaczaj je w przygotowanej mieszance. Dłonie posyp mąką i formuj niewielkie knedelki.
Knedle wrzucaj porcjami do osolonego wrzątku i gotuj przez około 5-7 minut.
Gotowe podawaj tak jak lubisz np. polane koktajlem truskawkowym lub masłem, posypane karmelem i wanilią lub cukrem, ewentualnie cynamonem.

Knedelki z kaszy manny i twarogu

Knedelki z kaszy manny i twarogu