To już chyba ostatnie momenty, aby przygotować coś z truskawkami. Ponieważ był już makaron z truskawkami i pierogi z truskawkami więc pomyślałam o przygotowaniu knedli. Chociaż w porównaniu z poprzednimi przepisami są bardziej czasochłonne.
Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków;
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej;
- około 1,5 szklanki mąki pszennej (ilość mąki zależy od sypkości ziemniaków);
- 1 jajko;
- truskawki;
- cukier;
- szczypta soli.
Przygotowanie
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Następnie stopniowo dodać do nich mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz szczyptę soli. Na końcu wbić jajko i wyrabiać, aż powstanie gładki, elastyczne ciasto.
Po dokładnym wyrobieniu ciasto podzielić na części. Na dłoni uformować placuszek na środku położyć truskawkę, posypać cukrem, ciasto skleić i zrobić kuleczkę (knedelka). Przygotowane knedle gotować partiami w osolonym wrzątku, delikatnie mieszając, żeby nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze 3-4 minuty. Odcedzić i powtórzyć to samo z resztą knedli. Można polać roztopionym masłem przed podaniem.