Kokosowa zupa z makaronem i curry

Kokosowa zupa z makaronem i curry

Nietypowe, ale pyszne połączenie włoskiego makaronu z mleczkiem kokosowym i curry. Jednak to nie wszystko, ponieważ w zupie znajdziemy również pieczarki, pomidorki koktajlowe oraz kawałeczki kurczaka. Smacznie i kolorowo. Polecam


Składniki

- 1 duża pierś z kurczaka;
- około 15 sztuk małych pieczarek;
- kilka pomidorków koktajlowych;
- około 100 g makaronu farfalle;
- 1 litr bulionu;
- 200 ml mleczka kokosowego;
- do 2 cm imbiru;
- sok z połowy limonki;
- 1 łyżeczka sosu sojowego;
- 1 łyżeczka curry (można dodać więcej);
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego;
- sól;
- pieprz;
- świeża kolendra.

Przygotowanie

Bulion wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Obrany imbir pokrój w cieniutkie paseczki i dodaj do bulionu.Mięso kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Pieczarki obierz i umyj. Przygotowane mięso i pieczarki dodaj do garnka i całość gotuj do czasu, aż mięso będzie miękkie.
Następnie dodaj sok z limonki, przyprawę curry, cukier trzcinowy, sól oraz pierz.  Na końcu zupę delikatnie połącz z mleczkiem kokosowym , dodaj umyte pomidorki i gotuj na wolnym ogniu jeszcze kilka minut.
W międzyczasie w drugim garnku ugotuj makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu i odcedź.
Porcję ugotowanego ciepłego makaronu włóż do miseczki, wlej zupę i posyp kolendrą.

Kokosowa zupa z makaronem i curry