Propozycja dla osób, które lubią drożdżówki. A kto nie lubi słodziutkich bułeczek drożdżowych…? Te zrobione w domu są oczywiście najlepsze. Ślicznie pachną, a więc są radością dla nosa i dla żołądka. Można je zabrać na wyjazd za miasto, na spacer, do szkoły i pracy...
Składniki
Ciasto:
- 2 dag drożdży;
- szklanka mleka;
- 4 szklanki mąki;
- ¾ szklanki cukru;
- 10 dag masła;
- 3 żółtka;
- cukier waniliowy;
- 2 łyżki skórki z cytryny;
- szczypta soli.
Nadzienie:
- łyżka masła;
- łyżka cukru;
- 1/3 szklanka białego sera;
- żółtko.
Kruszonka:
- 2 łyżki mąki;
- łyżka masła;
- łyżka cukru;
- marmolada lub konfitura kwaskowa.
Przygotowanie
Ciasto: drożdże, połowę mleka, 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru wymieszać na zaczyn, odstawić na 30 minut. Masło utrzeć (można mikserem), dodać resztę cukru i zaczyn. Dalej dodać żółtka, resztę mleka, cukier waniliowy, skórkę, sól i resztę mąki, ciągle ucierać. Następnie ciasto odłożyć.
Nadzienie: masło wymieszać z cukrem, serem i żółtkami.
Kruszonka: składniki pokruszyć palcami na „zacierki”. Ciasto podzielić na 16 placków, wypełnić je serem. Położyć po łyżce marmolady lub konfitur, posypać kruszonką. Piec 20 minut w 180°C.
Przepis podpatrzony w gazecie Moje gotowanie 3/2012.