Kolorowa zupa „omnomnom”

Kolorowa zupa „omnomnom”

Zainspirowana kolorami opakowań makaronów „om nom nom”, przygotowałam pyszną i kolorową warzywno-mięsną zupę z makaronem. Jest bardzo smaczna, apetycznie się prezentuje dzięki kolorowym warzywom, no i jej smakowity zapach… ostry, ale z delikatną nutką pomidorów. Przypomina zupę meksykańską i chili con carne, ale również poczujemy w niej kuchnię włoską. Jednak nie podałam jej z ryżem czy tortillą, lecz z makaronem, z którym idealnie się komponuje. Przygotowując ją należy bardzo uważać na ilość dodawanych przypraw, aby nie była zbyt pikantna. Z podobnych składników mogłam przygotować sos i polać nim makaron, też by było pysznie, ale postanowiłam namieszać i powstała pyszna zupa.
A więc łączymy, mieszamy i to na kolorowo, czyli to co lubię najbardziej. Niesamowicie smaczne i ciekawe połączenie. Kolorowa zupa na bogato.


Składniki

- 400 g mięsa mielonego, najlepiej wołowego;
- bulion warzywny;
- około 100 g makaronu fusilli;
- 1 duża cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 czerwona papryka;
- 1 żółta papryka;
- 1 mała puszka czerwonej fasoli;
- 1 mała puszka kukurydzy;
- 3-4 pomidory lub około 3/4 szklanki passaty, ewentualnie 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
- oliwa z oliwek;
- około 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego;
- 1-2 suszone papryczki chili peperoncini;
- 1/4 łyżeczki kolendry;
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki;
- 1/2 łyżeczki cukru;
- sól;
- pieprz.

Użyłam przypraw firmy Kotányi.

Przygotowanie

Cebulę i czosnek obierz, drobniutko pokrój i podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj mielone mięso (najlepiej zmielić je w domu) i smaż do czasu, aż zmięknie i się zrumieni. Po tym czasie zalej bulionem i duś kilka minut. Kolejno dodaj oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę i całość duś jeszcze około 10 minut.
W międzyczasie w drugim garnku ugotuj makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
Do gotującej się zupy dodaj kukurydzę i fasolkę, a także pomidory i wszystkie przyprawy. Kolendrę oraz kmin rzymski, najlepiej wcześniej utłuc w moździerzu. Całość gotuj jeszcze kilka minut na małym ogniu.
Na końcu dodaj ugotowany i odcedzony makaron.

Kolorowa zupa „omnomnom”