Konfitura z płatków dzikiej róży

Konfitura z płatków dzikiej róży

Najpiękniejszy zapach, najwspanialszy smak, najpiękniejsze wspomnienia… Uwielbiam tę konfiturę oraz wszystkie wypieki do których jej dodaję.
To najwspanialsze jadalne kwiaty.


Składniki

- płatki dzikiej róży;
- cukier;
- sok z cytryny.

Przygotowanie

Płatki róży delikatnie, ale dokładnie oczyść, usuń również białe końcówki. Ugnieć je mocno w szklance (aby odmierzyć ich ilość), a następnie przełóż do makutry. Odmierz tyle samo cukru co ugniecionych płatków róży i również wsyp do makutry. A teraz.... ucieraj, aż powstanie jednolita masa. Na końcu dodaj sok z cytryny (sokiem możesz regulować gęstość konfitury). Gotową przełóż do wyparzonego słoika/ów. Mocno zakręć. Przechowuj w lodówce. 

Konfitura z płatków dzikiej róży