Kotleciki drobiowe z pieczarkami i makaron świderki

Kotleciki drobiowe z pieczarkami i makaron świderki

Kotleciki bardzo lubiane przez naszą rodzinę. Często je przygotowujemy, a więc często bywają modyfikowane, aby nadać im innego smaku. Również podawane są z różnymi dodatkami, tym razem z makaronem.


Składniki

Kotleciki

- 2 piersi z kurczaka;
- 6 pieczarek;
- 2 jajka;
- cebula;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- 10 dkg sera żółtego;
- olej do smażenia;
- pieprz;
- sól.

Dodatkowo

- około 150 g makaronu świderek z mąki z pełnego przemiału - użyłam firmy Czaniecki;
- łyżka masła;
- koperek;
- kolorowy pieprz;
- sól.

Użyłam przypraw firmy Kotányi.

Przygotowanie

Piersi z kurczaka dokładnie umyj, oczyść i pokrój w kosteczkę. Pieczarki obierz, umyj i wraz z serem zetrzyj na grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Do miski wbij jajka (jeśli mamy więcej czasu to wbijamy żółtka, a białka na samym końcu ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy ze wszystkimi składnikami), wrzuć kurczaka, pieczarki, ser, cebulę, a także obydwie mąki i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju nakładaj drewnianą łyżką porcje ciasta i formuj zgrabne kotleciki. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Po odcedzeniu dodaj do niego masło, koperek i wymieszaj.
Kotleciki podajemy z przygotowanym makaronem i ulubioną surówką. 

Kotleciki drobiowe z pieczarkami i makaron świderki