W kotlecikach oprócz jajek jest również gotowany ryż.
Składniki
- 5 jajek na twardo + 1 surowe;
- 1 duża cebula;
- garść startego sera żółtego;
- tłuszcz do smażenia cebuli;
- 1 szklanka ugotowanego ryżu;
- szczypiorek;
- bułka tarta;
- sól;
- pieprz;
- szczypta ostrej mielonej papryki;
- olej do smażenia.
Przygotowanie
Ryż oraz jajka ugotuj i zostaw do ostudzenia. Ugotowane i ostudzone jajka oraz żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni podgrzej tłuszcz i podsmaż pokrojoną cebulę. Do miseczki wrzuć ryż, podsmażoną cebulkę, starte jajka oraz ser, dodaj również surowe jajko, posiekany szczypiorek oraz przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie połącz, a następnie z powstałej masy formuj kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż z dwóch stron na złoty kolor.