Kruche ciasto z pianą i czereśniami

Kruche ciasto z pianą i czereśniami

Przepis na to ciasto dostałam od mojej cioci Basi. Jest pyszne i pasuje do niego większość owoców. Polecam zwłaszcza w sezonie świeżych polskich owoców.


Składniki

Kruche ciasto

- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub mąki krupczatki;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 5 żółtek;
- 250 g zimnego masła lub margaryny;
- 4 łyżki cukru pudru.

Piana

- 5 białek;
- szczypta soli;
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego;
- 3/4 szklanki drobnego cukru;
- 15 g cukru wanilinowego;
- 64 g śmietankowego budyniu bez cukru.
  
Dodatkowo

- około pół kg czereśni;
- cukier puder do oprószenia.

Kruche ciasto z pianą i czereśniami

Przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta (masło/margarynę pokrój wcześniej w kostkę) połącz i szybko zagnieć. Gotowe podziel na dwie części - 40% i 60%, zawiń w folię spożywczą i zamroź.
Większą część zamrożonego ciasta zetrzyj na tarce na dno blaszki o wymiarach 30 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i przyklep delikatnie dłonią. Podpiec na złoty kolor przez około 20 minut w temperaturze 190ºC i odstaw do ostudzenia.
Czereśnie umyj, każdą przekrój na pół i wyjmij pestki.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno i pod koniec ubijania stopniowo wsyp cukier i cukier waniliowy. Kolejno nie przerywając ubijania, powoli wsyp proszek budyniowy, a kiedy całkowicie się rozpuści, strużką wlej olej. Całość miksuj do połączenia.
Pianę wyłóż na całkowicie wystudzony spód, wyrównaj i poukładaj na niej połówki czereśni, jedna przy drugiej, najlepiej przecięciem do góry. Owoce lekko wepchnij w pianę i na wierzch zetrzyj resztę ciasta.
Piecz przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Kruche ciasto z pianą i czereśniami