Łososiowe rillettes

Łososiowe rillettes

Rillettes to nic innego jak pyszna pasta do smarowania pieczywa. Kiedy kilka lat temu nasza koleżanka po powrocie z Francji poczęstowała nas tym smarowidłem, wiedziałam, że i u nas będzie często gościć. Idealnie sprawdza się jako elegancka przekąska na przyjęciach i doskonale pasuje do kieliszka wina. Składniki można zmieniać wg uznania. Często dodaję do niego drobniutko posiekaną cebulkę lub ogórka. Gdy nie mam łososia wędzonego to robię tylko ze świeżego. Jeśli lubicie pasty tak jak my, to z pewnością Wam posmakuje. Polecam również z tuńczykiem.

Łososiowe rillettes
Składniki

- 35 dkg filetu świeżego łososia;
- 15 dkg wędzonego łososia;
- 5 łyżek soku z cytryny lub pół na pół z sokiem z limonki;
- 1 i 1/2 łyżki miękkiego masła;
- 1 łyżeczka ostrej musztardy lub chrzanu;
- 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego;
- 2 łyżki posiekanego koperku;
- 1 i 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku;
- sól;
- świeżo zmielony kolorowy pieprz.

Przygotowanie

Świeżego łososia umyj, usuń ości, skrop 3 łyżkami soku cytryny/limonki, oprósz solą i pieprzem. Mięso ryby połóż na folii aluminiowej skórką do dołu. Brzegi folii szczelnie zawiń, tak, aby powstała sakiewka. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC. Mięso jest gotowe, gdy łatwo dzieli się na cząstki. Zostaw do ostudzenia. Następnie zarówno wędzonego jak i pieczonego łososia, podziel na mniejsze kawałeczki. Sprawdzaj czy nie ma ości. W miseczce delikatnie połącz przygotowane mięso z pozostałymi składnikami. Przypraw solą i pieprzem.

Łososiowe rillettes