Magiczna zupa z czerwonej soczewicy

Magiczna zupa z czerwonej soczewicy

Autorką tego przepisu jest Pani Agnieszki Maciąg, znalazłam go w książce "Smak miłości". Zupa jest prosta do przygotowania, a jej smak jest bardzo ciekawy. Następnym razem dodam jednak odrobinę mniej trawy cytrynowej.


Składniki

- 200 g czerwonej soczewicy, łuskanej, dobrze opłukanej;
- 1 duża drobno pokrojona cebula;
- 4 posiekane ząbki czosnku;
- 1 łyżeczka nasion kolendry świeżo rozbitych w moździerzu;
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki ostrej;
- 2 dojrzałe pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę;
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego;
- 2 łyżki drobno posiekanej trawy cytrynowej (może być świeża, mrożona lub ze słoiczka);
- 2 listki cytrynowe;
- 3 i 3/4 szklanki wrzącej wody;
- sok wyciśnięty z 1/2 limonki lub cytryny;
- 1 pęczek posiekanej świeżej kolendry;
- 1 łyżka oleju z pestek winogron;
- sól morska;
- świeżo mielony pieprz.

Magiczna zupa z czerwonej soczewicy

Przygotowanie

Do dużego rondla, garnka wlej olej, podgrzej, kolejno dodaj cebulę, czosnek, trawę cytrynową, oraz rozbite w moździerzu nasiona kolendry. Całość chwilkę przesmaż tak, by cebula się lekko zeszkliła. Następnie dodaj opłukaną soczewicę, mleko kokosowe, wrzącą wodę i resztę składników. Całość wolno zagotuj i dokładnie wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu około pół godziny, aż soczewica stanie się zupełnie miękka i zacznie się rozpadać (zupa będzie gęsta). Na koniec dodaj sok z limonki lub cytryny i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotową zupę posyp świeżą kolendrą.