Magiczne ciasto trójwarstwowe

Magiczne ciasto trójwarstwowe

Korzystając z okazji życzę zdrowych, rodzinnych i magicznych świąt :)
A co do ciasta… dość ciekawe w nim jest to, że z jednolitej rzadkiej masy, po upieczeniu otrzymujemy na wierzchu puszysty biszkopt, w środku masę przypominającą delikatny budyń i zwarty spód. Jest banalne do przygotowania.


Składniki

- 4 jajka w temperaturze pokojowej (oddzielnie białka i żółtka);
- 1 łyżka wody;
- 4 krople soku z cytryny;
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
- 130 g cukru pudru;
- 125 g masła lub margaryny (masło należy rozpuścić i ostudzić);
- 115 g mąki pszennej;
- 500 ml letniego mleka;
- szczypta soli;
- cukier puder do dekoracji.

Magiczne ciasto trójwarstwowe

Przygotowanie

W dużej misce ubij żółtka z cukrem i łyżką wody na puszystą masę. Dodaj stopione i ostudzone masło, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Kolejno przesianą mąkę i dokładnie zmiksuj. Nie przerywając miksowania cienką strużką wlej letnie mleko i całość połącz.
W drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Za pomocą szpatułki delikatnie połącz pianę z resztą masy (białka dodawaj porcjami).
Gotową masę wlej do wyłożonej papierem do pieczenia formy (użyłam blaszki 23 x 23 cm, ponieważ taką posiadam, ale zdecydowanie polecam mniejszą 20 x 20 cm, wówczas ciasto będzie wyższe i jeszcze ładniej będzie widać jego trzy warstwy).
Piecz przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudź (ciasto po wyjęciu z piekarnika opadnie). Przechowuj w lodówce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Przepis na to ciasto można znaleźć na wielu blogach. Ja skorzystałam z przepisu z bloga sprawdzona kuchnia.

Magiczne ciasto trójwarstwowe