Makaron kolanka z sosem cebulowym

Makaron kolanka z sosem cebulowym

Szybki, smaczny i prosty obiad dla smakoszy makaronu i cebuli.


Składniki

- pół opakowania makaronu kolanka - użyłam firmy Czaniecki;
- 6 cebul;
- 2 łyżki oleju;
- 1 łyżka masła;
- 3/4 szklanki bulionu;
- około 1/2 szklanki startego żółtego sera;
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki;
- sól;
- pieprz kolorowy;
- pieprz czosnkowy - użyłam firmy Kotányi.

Przygotowanie

Obraną i cienko pokrojoną cebulę podsmaż na oleju. Dodaj masło i smaż do momentu, aż zacznie zmieniać kolor. Kolejno dodaj przyprawy, wlej bulion i duś, aż cebula będzie miękka, a połowa płynu odparuje. Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kiedy połowa płynu z sosu odparuje, do cebuli dodaj ser oraz natkę pietruszki i wymieszaj. Przed podaniem sos połącz z makaronem i wymieszaj. 

Makaron kolanka z sosem cebulowym