Makaron penne z kolorowymi pomidorami i kurczakiem

Makaron penne z kolorowymi pomidorami i kurczakiem

Makaron, kolorowe pomidory i zielone listki, bardzo ładnie się prezentują i wyśmienicie smakują.


Składniki

- pół opakowania makaronu penne - użyłam makaronu firmy Czaniecki;
- 2 piersi z kurczaka;
- 1 cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- kilka dojrzałych pomidorów, najlepiej kolorowych;
- kilka liści szpinaku;
- kilka listków bazylii;
- oliwa z oliwek;
- sól;
- pieprz;
- świeżo starty ser.

Przygotowanie

Piersi z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić i pokroić na kosteczkę. Czosnek i cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Na dużej patelni podgrzać oliwę i podsmażyć czosnek z cebulą. Dodać piersi z kurczaka i smażyć, aż nabiorą złotego koloru. Następnie dodać liście szpinaku, bazylii oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, troszeczkę podlać wodą i smażyć jeszcze kilka minut. Na końcu dodać umyte i pokrojone w kostkę pomidory i jeszcze przez chwilkę podsmażyć. W międzyczasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzić, dodać do składników na patelni, wymieszać. Można dodać więcej oliwy. Podawać posypane startym serem.