Makaron rurki z kurczakiem i kurkami

Makaron rurki z kurczakiem i kurkami

Jesień, więc jeszcze raz makaron z dodatkiem grzybów.


Składniki

- pół opakowania makaronu rurki;
- pierś z kurczaka;
- mała cukinia;
- około 200 g świeżych kurek;
- łyżeczka masła;
- 5-6 łyżek śmietanki 18%;
- ząbek czosnku;
- sól;
- kolorowy świeży pieprz - użyłam firmy Kotányi;
- chili;
- oliwa.

Makaron rurki z kurczakiem i kurkami

Przygotowanie

Pierś z kurczaka dokładnie umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Cukinię umyj, ewentualnie obierz ze skórki i pokrój np. w talarki. Kurki oczyść. Czosnek obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Na dużej patelni podgrzej oliwę i podsmaż czosnek. Dodaj mięso kurczaka i smaż, aż nabierze złotego koloru. Następnie dodaj kurki oraz cukinię. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i smaż kilka minut. Na końcu wlej śmietankę, dodaj do smaku masło, a także dopraw do smaku solą, pieprzem oraz chili. W międzyczasie ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź i najlepiej dodaj do składników na patelni i wymieszaj. Ja polałam sosem makaron wyłożony na talerz.

Makaron rurki z kurczakiem i kurkami