Makaron świderki z boczkiem, cukinią i papryką

Makaron świderki z boczkiem, cukinią i papryką

Kolejny bardzo prosty przepis z kilkoma składnikami na pyszny makaron. Całe danie przygotujemy w pół godziny.


Składniki

- mała czerwona papryka;
- mała żółta papryka;
- mała cukinia;
- 200 g boczku wędzonego;
- 5 łyżek oliwy;
- szczypta płatków chilli;
- pół opakowania makaronu świderek - użyłam firmy Czaniecki;
- świeżo starty ser;
- sól;
- pieprz;
- listki oregano.

Makaron świderki z boczkiem, cukinią i papryką

Przygotowanie

Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć kilka minut na rozgrzanej patelni. Papryki przekroić na pół, oczyścić z ziaren i pokroić w niewielką kostkę.
Cukinię zetrzeć na tartce o dużych oczkach i wycisnąć nadmiar soku. Pokrojoną paprykę wrzucić na boczek i smażyć około 3 minut. Dodać startą cukinię, oliwę, płatki chilli, doprawić solą i pieprzem. Całość smażyć jeszcze kilka minut .
W międzyczasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i umieścić na patelni z warzywami i boczkiem. Podawać posypane startym serem i listkami oregano.

Makaron świderki z boczkiem, cukinią i papryką