Makaron z mielonym mięsem i kapustą

Makaron z mielonym mięsem i kapustą

Danie, które bardzo często przygotowywała moja koleżanka za czasów studenckich. Pamiętam, że taki makaron zawsze zjadany był przez wszystkich z wielkim apetytem. Ja osobiście bardzo lubię wszystkie potrawy z kapustą.


Składniki

- mała główka białej kapusty - około 50 dkg;
- 1 duża cebula;
- 50 dkg mięsa mielonego;
- makaron rurki lub łazanki - użyłam firmy Czaniecki;
- 2 łyżki tłuszczu;
- szczypta cukru;
- pieprz;
- sól;
- majeranek;
- ewentualnie ostra papryka do smaku.

Przygotowanie

Kapustę umyj, poszatkuj, przełóż na rozgrzaną patelnię z dodatkiem łyżki tłuszczu i wymieszaj. Dodaj cukier, troszeczkę soli i pieprzu, możesz również podlać przegotowaną wodą. Smaż do czasu, aż kapusta będzie miękka. Następnie przełóż ją na talerz i na pozostałym tłuszczu podsmaż drobno pokrojoną cebulę i mięso.W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Mięso połącz z kapustą i odcedzonym makaronem. Dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj i jeszcze chwileczkę całość podsmaż.