Makaron z sosem cebulowym na winie

Makaron z sosem cebulowym na winie

Smaczny i prosty obiad. Z winem i najlepiej do lampki wina :)


Składniki

- pół opakowania makaronu muszelka - użyłam firmy Czaniecki;
- 6 cebul w tym dwie czerwone;
- 1-2 łyżki oleju;
- 2 łyżki masła;
- 3/4 szklanki białego półwytrawnego wina - użyłam Celebro;
- około 1/2 szklanki startego żółtego sera;
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki;
- sól;
- pieprz kolorowy;
- pieprz czosnkowy;
- ewentualnie papryka słodka do smaku.

Przygotowanie

Obraną i cienko pokrojoną cebulę podsmaż na oleju. Dodaj masło i smaż do momentu, aż zacznie zmieniać kolor. Kolejno dodaj przyprawy, wlej wino i duś, aż cebula będzie miękka, a połowa płynu odparuje. Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kiedy połowa płynu z sosu odparuje, do cebuli dodaj ser oraz natkę pietruszki i wymieszaj. Przed podaniem sos połącz z makaronem. 

Makaron z sosem cebulowym na winie