Kolejna makaronowa kombinacja.
Składniki
- kilka świeżych dojrzałych pomidorów najlepiej różnych odmian;
- pół opakowania makaronu pappardelle - użyłam firmy Czaniecki;
- kilka ząbków czosnku;
- ser feta;
- garść listków bazylii;
- kilka łyżek oliwy z oliwek;
- sól;
- pieprz.
Przygotowanie
Pomidory umyj i pokrój w kostkę lub sparz, obierz skórkę i usuń pestki, a następnie pokrój w kostkę. W międzyczasie ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Czosnek obierz i pokrój w drobną kosteczkę lub przeciśnij przez praskę. Na patelni podgrzej oliwę i podsmaż czosnek. Dodaj przygotowane pomidory oraz umyte i posiekane listki bazylii. Chwileczkę podduś. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z gorącym makaronem. Całość oprósz serem feta.