Zawsze staram się, aby rano zjeść śniadanie. Chociaż przyznam, że kilka lat temu, na śniadanie „nie miałam czasu”. Teraz mój organizm śniadania sam się domaga. Pomijając soboty i niedziele, kiedy do przygotowania śniadania mogę się przyłożyć i poświęcić więcej czasu, to w tygodniu robię je bardzo szybko. Jeśli nie mam domowych bułeczek, to tosty zawsze są dla mnie świetnym rozwiązaniem. Ostatnio miałam okazję przetestować ich przygotowywanie z wykorzystaniem Tostera Express firmy Tefal, dostarczonego przez sklep internetowy www.redcoon.pl. Do tostów przygotowałam domowe słodkie smarowidło. Małpie smarowidło… ;) Przepis na nie pochodzi z bloga moje wypieki. Robiłam je już kilka razy i zazwyczaj z połowy porcji, ponieważ bardziej mi smakuje takie zaraz po przygotowaniu. Pyszne również do naleśników.
Składniki
- 1 puszka ananasów w syropie;
- 5 średniej wielkości, nie przejrzałych bananów;
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny;
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych;
- pół szklanki cukru.
Przygotowanie
Ananasy razem z syropem zmiksuj na puree, banany obierz i drobno pokrój w plasterki. Wiórki można zemleć w maszynce do kawy do otrzymania konsystencji mąki, ja tego nie robię. W rondelku połącz wszystkie składniki i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do odparowania wody i osiągnięcia konsystencji dżemu. Banany powinny się rozgotować. Nadmiar smarowidła można przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć i przechowywać w lodówce do 4 tygodni lub zapasteryzować.
Testowany toster Express firmy Tefal ma maksymalną moc 850 W. Jest bardzo zgrabny, estetyczny i nie zajmuje dużo miejsca w kuchni.
Wykonany ze stali nierdzewnej i z plastiku. Osobiście bardzo lubię urządzenia ze stali nierdzewnej, jedyny problem stanowi dla mnie, utrzymanie ich w idealnej czystości. Mam na myśli, często pojawiające się odciski palców w czasie ich używania… chociaż bardzo się staramy, aby ich nie zostawiać ;)
Wyposażony został w standardowe funkcje, które znajdują się w większości tosterów tj.:
- rozmrażania;
- podgrzewania;
- zatrzymania opiekania, przycisk „stop”.
Posiada 7 stopniową regulację zarumienienia pieczywa.
Oczywiście na wyposażoniu znajduje się wyjmowana tacka na okruchy.
Dostępna jest w nim również funkcja unoszenia pieczywa.
Kolejne funkcje to zabezpieczenie przed zacinaniem, a także automatyczne środkowanie pieczywa, ale dla mnie, nie ma to akurat większego znaczenia.
Urządzenie wyposażone jest w 2 szczeliny oraz w 13 centymetrowy ruszt do opiekania pieczywa.
Toster jest bardzo lekki, więc nie ma problemu z jego przenoszeniem.
Zamontowane ma również gumowe nóżki antypoślizgowe, a pod spodem znajdziemy także miejsce na zwinięcie kabla.
Moja rodzina uwielbia świeże, chrupiące tosty i to nie tylko na śniadanie. Natomiast sam toster to fajne uzupełnienie sprzętów kuchennych, ponieważ zapewnia szybkie i łatwe przyrządzanie ulubionych, chrupiących kanapek.