Maślane ciasto z malinami podane z piwem stout

Maślane ciasto z malinami podane z piwem stout

Nareszcie po wielu upalnych dniach, dorwałam się do mojego piekarnika :) Po kilkunastu upalnych dniach pozostało mi przyzwyczajenie, aby mieć zawsze pod ręką schłodzone napoje. Teraz mogę je podawać z pysznymi domowymi wypiekami. Do tego ciasta proponuję (tylko i wyłącznie osobom pełnoletnim) piwo typu stout schłodzone do 6ºC. Bardzo fajnie łączy się z ciastem. W piwie przeważają aromaty palonej kawy oraz kakao i gorzkiej czekolady, a w tle można poczuć delikatne nuty owocowe. Dla smakosza kawy schłodzone piwo tego typu jest bardzo fajnym orzeźwieniem. Do tego ciasta pasuje, zarówno smakowo (aromat kawy i nuty owocowe) jak i wizualnie, ponieważ przyciąga się na zasadzie kontrastu.


Składniki

Ciasto

- 240 g miękkiego masła;
- 120 g drobnego cukru;
- 1 łyżka cukru waniliowego;
- 1 łyżka soku cytryny;
- 3 duże jajka;
- 300 g mąki pszennej;
- szczypta soli;
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej.

Dodatkowo

- 2 łyżki drobnego cukru;
- maliny;
- piwo typu stout do podania.

Maślane ciasto z malinami podane z piwem stout

Przygotowanie

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Masło, sok z cytryny, cukier i cukier waniliowy zmiksuj na jasną i puszystą masę.
Kolejno dalej miksując wbijaj po jednym jajku na zmianę z łyżką mąki. Na końcu już za pomocą szpatułki wmieszaj resztę mąki.
Część gotowego ciasta przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy keksówki o długości mniej więcej 25 cm. Na ciasto połóż kilka delikatnie oprószonych mąką malin. Następnie warstwę ciasta, maliny i znów ciasto. Wierzch ciasta delikatnie wyrównaj i posyp dodatkowym cukrem.
Piecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku około 1 godziny do tak zwanego „suchego patyczka”.
Chłodne ciasto pokrój i podawaj ze schłodzonym piwem typu stout.

Maślane ciasto z malinami podane z piwem stout

Kulinarne inspiracje z Love Beer