Pyszne, domowe mięsne rillettes. Nie jest trudne do przygotowania, jednak ze względu na to, że mięso należy długo gotować wymaga troszeczkę naszej uwagi.
Składniki
- 30 dkg łopatki wieprzowej;
- 30 dkg karkówki;
- 30 dkg surowego boczku;
- 20 dkg smalcu;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 cebula;
- 1 łyżka octu jabłkowego;
- 1 szklanka białego wina (półwytrawnego lub wytrawnego);
- szczypta cukru;
- 2 łyżeczki soli;
- kilka ziarenek pieprzu;
- 3 ziarna jałowca;
- 3 goździki;
- 3 ziarna ziela angielskiego;
- 2 liście laurowe.
Użyłam przypraw firmy Kotányi.
Przygotowanie
Boczek i mięso oczyść, opłukaj i pokrój na kawałki, mniej więcej 4 centymetrowe. Włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Garnek zdejmij z ognia i jeszcze raz całość dokładnie umyj. Mięso włóż do czystego garnka, dodaj smalec, obraną i umytą cebule w całości, całe ząbki czosnku oraz przyprawy. Zalej wodą tak, aby przykryła mięso i zagotuj. W razie konieczności usuwaj szumowiny i gotuj na minimalnym ogniu przez około 2 godziny.
Po tym czasie usuń cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy. Wlej wino, ocet i gotuj dalej na minimalnym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie bardzo miękkie. Gotuj tak długo, aż w garnku zostanie tylko tłuszcz i mięso, bez wody. Gdyby w garnku została woda wygotuj ją w odkrytym garnku. Gotowe mięso wyjmij i rozdrobnij np. widelcem. Włóż do szklanej miseczki lub do wyparzonych i osuszonych słoików i zalej pozostałym tłuszczem. Trzymaj w lodówce. Słoiki można pasteryzować.