Mięsne smarowidło ze smalczykiem

Mięsne smarowidło ze smalczykiem

Pyszne, domowe mięsne rillettes. Nie jest trudne do przygotowania, jednak ze względu na to, że mięso należy długo gotować wymaga troszeczkę naszej uwagi.


Składniki

- 30 dkg łopatki wieprzowej;
- 30 dkg karkówki;
- 30 dkg surowego boczku;
- 20 dkg smalcu;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 cebula;
- 1 łyżka octu jabłkowego;
- 1 szklanka białego wina (półwytrawnego lub wytrawnego);
- szczypta cukru;
- 2 łyżeczki soli;
- kilka ziarenek pieprzu;
- 3 ziarna jałowca;
- 3 goździki;
- 3 ziarna ziela angielskiego;
- 2 liście laurowe.

Użyłam przypraw firmy Kotányi.

Przygotowanie

Boczek i mięso oczyść, opłukaj i pokrój na kawałki, mniej więcej 4 centymetrowe. Włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Garnek zdejmij z ognia i jeszcze raz całość dokładnie umyj. Mięso włóż do czystego garnka, dodaj smalec, obraną i umytą cebule w całości, całe ząbki czosnku oraz przyprawy. Zalej wodą tak, aby przykryła mięso i zagotuj. W razie konieczności usuwaj szumowiny i gotuj na minimalnym ogniu przez około 2 godziny.
Po tym czasie usuń cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy. Wlej wino, ocet i gotuj dalej na minimalnym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie bardzo miękkie. Gotuj tak długo, aż w garnku zostanie tylko tłuszcz i mięso, bez wody. Gdyby w garnku została woda wygotuj ją w odkrytym garnku. Gotowe mięso wyjmij i rozdrobnij np. widelcem. Włóż do szklanej miseczki lub do wyparzonych i osuszonych słoików i zalej pozostałym tłuszczem. Trzymaj w lodówce. Słoiki można pasteryzować.

Mięsne smarowidło ze smalczykiem