Mini drożdżówki z twarożkiem

Mini drożdżówki z twarożkiem

Nie znam osoby, która by się nie skusiła, chociaż na jedną. Takimi drożdżówkami częstowała nasza babcia wszystkich małych niejadków w naszej rodzinie. A babci się nie odmawia :) Bardzo smaczne i idealne na śniadanie na przykład ze szklanką soku. Dwa dni później zostałam namówiona, aby jeszcze raz je upiec i dodatkowo przygotowałam koktajl na bazie soku z jabłkiem champion. 

Składniki

Ciasto

- 500 g mąki pszennej tortowej;
- około 200 ml letniego mleka;
- 70 g roztopionego i ostudzonego masła;
- 9 g suchych drożdży;
- 2 jajka;
- 70 g cukru;
- 1/2 łyżeczki soli.

Dodatkowo

- 400 g twarogu tłustego lub półtłustego;
- 2 żółtka;
- 3 łyżeczki cukru waniliowego;
- 2 łyżeczki cukru zwykłego;
- 1 małe jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania drożdżówek;
- ewentualnie cukier puder.

Mini drożdżówki z twarożkiem

Przygotowanie

Do miseczki wrzuć twaróg i rozetrzyj go widelcem. Następnie dodaj żółtka oraz cukier i cukier waniliowy i połącz składniki.
Masło rozpuść i poczekaj, aż ostygnie. Mleko podgrzej. Drożdże wymieszaj z przesianą mąką, dodaj pozostałe składniki ciasta (mleko dolewaj stopniowo, aby ciasto nie było bardzo rzadkie), pod koniec dodaj masło. Ciasto ma być dość luźne, ale ma również dobrze się wyrabiać. W razie konieczności dolej więcej mleka lub dosyp mąki. Wyrabiaj do momentu, aż będzie elastyczne. Nawet jeśli w czasie wyrabiania ciasto będzie się kleić, to po wyrastaniu zmieni swoją konsystencję. Uformuj z niego kulę i włóż do miski. Postaw w ciepłym miejscu przykryte ściereczką na około 1,5 godziny.
Po tym czasie jeszcze chwileczkę zagnieć i podziel na pół. Najpierw rozwałkuj jedną część. Szklaneczką wytnij krążki i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując między nimi odstępy. W każdym krążku na przykład spodem kieliszka delikatnie zrób wgłębienie, a do niego nałóż twarogu i pozostaw jeszcze na około 20 minut.
Małe jajko wybij na talerz, dolej mleka i roztrzep za pomocą widelca. Przed włożeniem do piekarnika ciasto wysmaruj przygotowanym jajkiem.
Piecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku około 15 minut lub do zezłocenia. Po wyjęciu z piekarnika wystudź na kratce. Drożdżówki można oprószyć cukrem pudrem.
Podobnie należy postąpić z drugą częścią ciasta.
Z podanych składników wychodzi około 3 dużych płaskich blaszek, małych drożdżówek. Na końcu, z ciasta które pozostaje robię rogaliki. 8 sztuk :)

Mini drożdżówki z twarożkiem

Mini drożdżówki z twarożkiem