Mini pączusie

Mini pączusie

Do przygotowania ciasta na nie, potrzebny jest serek homogenizowany. Pączusie wychodzą bardzo smaczne i delikatne. To coś pomiędzy pączkami, a oponkami. Nazywane u nas w domu „potworkami”. Konsystencja ciasta przypomina ciasto lane, a więc podczas smażenia wychodzą różne kształty pączków. Ja nie przywiązuję dużej uwagi do ich kształtów, ponieważ wiem, że w tym samym dniu ich nie będzie. Jeśli nie masz czasu na pieczenie pączków, to może skusisz się na przygotowanie pączków mini. Pączki same w sobie nie są bardzo słodkie. Słodyczy dodaje im drobny cukier wymieszany z cynamonem, w którym są obtaczane po upieczeniu.


Składniki

Ciasto

- 3 duże jajka + 1 żółtko;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki sody;
- 1/2 łyżeczki octu;
- 240 g serka homogenizowanego waniliowego;
- 16 g cukru waniliowego;
- 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego lub spirytusu;
- 1 i 1/3 szklanki mąki;
- szczypta soli.

Dodatkowo

- olej do głębokiego smażenia;
- 1 ziemniak;
- drobny cukier;
- cynamon.

Przygotowanie

W miseczce wymieszaj jajka z proszkiem do pieczenia, sodą i octem. Odstaw na 5 minut, wówczas zaczną pracować. Następnie połącz je z serkiem. Kolejno dodaj cukier i ekstrakt waniliowy oraz sól, a na końcu przesianą mąkę. Dokładnie wymieszaj (jeśli ciasto będzie bardzo rzadkie, dodaj jeszcze troszeczkę mąki).
Na talerzu połącz drobny cukier z cynamonem.  
Ziemniaka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. W płaskim i dość szerokim garnku rozgrzej olej do temperatury około 175ºC. Wrzuć kawałek ziemniaka, i w trakcie całego smażenia wymieniaj kawałki kiedy są już spieczone, dzięki temu olej nie spali się zbyt szybko. Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na złoty kolor. Łyżkę przed nakładaniem ciasta możesz posmarować zimnym olejem, dzięki temu ciasto będzie łatwiej od niej odchodzić.Po usmażeniu osącz z tłuszczu na ręczniczku papierowym. Obtocz w przygotowanym cukrze, gdy są jeszcze ciepłe.

Mini pączusie