Miodowe gwiazdeczki

Miodowe gwiazdeczki

Na Święta pieczecie miodownik, czy raczej piernik? U nas będą miodowe gwiazdeczki. Do ich przełożenia można użyć budyniu lub masy grysikowej. Mały miodownik może też będzie…


Składniki

Ciasto

- 1 łyżka miodu;
- 25 dkg mąki;
- 10 dkg margaryny;
- 7 dkg cukru;
- 1 jajko;
- 1/2 łyżeczki sody;
- szczypta soli.

Masa (z podanych składników wychodzi dość dużo masy, więc można zrobić z połowy porcji)

- 5 łyżek kaszy manny;
- 1/2 litry mleka;
- 10 dkg margaryny;
- 5 dkg cukru;
- czubata łyżka cukru waniliowego;
- ewentualnie łyżeczka kawy rozpuszczalnej.

Polewa

- 2 łyżki margaryny;
- 2 łyżki kakao;
- 2 łyżki mleka;
- 2 łyżki cukru.
 

Zarówno w cieście, masie, jak i polewie użyłam margaryny Palma z Murzynkiem.
 

Miodowe gwiazdeczki

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto połącz i zagnieć. Gotowe ciasto rozwałkuj, wytnij dowolnymi foremkami ciasteczka i poukładaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150-160°C. Mleko wraz z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym zagotuj. Przygotuj 5 łyżek kaszy manny, mleko odstaw i wsyp kaszę. Należy bardzo energicznie mieszać, aby nie zrobiły się grudki. Jeśli się zrobią, to kaszę przelej przez sito. Pogotuj jeszcze chwilę do uzyskania konsystencji budyniu. Masę podziel na pół. Do jednej z nich dodaj kawę rozpuszczalną (ilość wg uznania, ja dałam 1 łyżeczkę) i jeszcze chwilę mieszaj, aż kawa się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia. Chłodne ciasteczka przełóż dowolnie masą z kaszy manny. Na końcu przygotuj polewę. W rondelku połącz wszystkie składniki i chwileczkę gotuj. Udekoruj wg uznania.

Miodowe gwiazdeczki

Miodowe gwiazdeczki