Młoda kapusta z koperkiem

Młoda kapusta z koperkiem
Wiosna, koperek, zapach koperku… czyli musiała być na obiad młoda kapusta z koperkiem. Od wielu dni miałam na nią smak, a że na blogach zaczęło się roić od różnych przepisów na jej przygotowanie (ile blogów tyle przepisów :), tak jak na sałakę jarzynową) no i oczywiście smakowitych zdjęć, to oczywiście musiałam się skusić. Niestety, po ugotowaniu stwierdziłam, że jest jej stanowczo za mało. Więc wkrótce, będzie jej kolejna porcja. Jest to danie niewyszukane, ale za to jak smakuje.


Składniki

- 1 młoda kapusta;
- 1 duża cebula;
- 1 pęczek koperku;
- łyżka masła;
- sól;
- pieprz;
- cukier (na czubku małej łyżeczki);
- sok z cytryny.
 

Młoda kapusta z koperkiem

Przygotowanie

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i poszatkować. Następnie sparzyć.

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na masełku.

Kapustę i cebulę przełożyć do garnka. Zalać wodą, mniej więcej do połowy kapusty. Dodać przyprawy, odrobinę cukru i soku z cytryny do smaku. Dusić pod przykryciem aż kapusta będzie miękka.

Koperek umyć, posiekać drobno i dodać do kapusty. Wszystko dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze przez chwilę.