Młoda kapusta zasmażana z boczkiem

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem

Znów kupiłam młodą kapustę i postanowiłam wykorzystać inny przepis na jej przygotowanie. Kapusta wyszła bardzo dobra, jednak ja wolę wersję bez boczku, gdyż wg mnie bardzo zdominował koperek, a ja w młodej kapuście lubię go najbardziej.


Składniki

- 1 mała biała kapusta;
- 1 pęczek koperku;
- 3 cebule;
- 250 g boczku wędzonego;
- 1-2 szklanki wody;
- 2 łyżki masła;
- 1-2 łyżki mąki;
- sól;
- czarny pieprz.

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem

Przygotowanie

Na łyżce masła podsmażyć pokrojoną w drobna kostkę cebulę oraz boczek. Kapustę przekroić na pół, wyciąć głąb, a połówki drobno poszatkować. Gdy boczek i cebula się zrumienią, dodać do nich kapustę partiami i obsmażać. Gdy cała kapusta jest na patelni dodać 1 lub 2 szklanki wody, sól i pieprz. Przykryć pokrywką i dusić 15-25 minut – zależnie od wieku kapusty – aż będzie miękka. Gdy kapusta jest miękka dodać masło, pokrojony koperek i ciągle mieszając dosypać mąkę, tak aby nie powstały grudki. Gotową kapustę podawać z chlebem.

Przepis pochodzi z bloga olgi smile z moimi zmianami.

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem