Mrożony jogurt bananowo-pomarańczowy

Mrożony jogurt bananowo-pomarańczowy

Jogurt przygotowany z wykorzystaniem maszyny do robienia lodów. Proste i pyszne ;)


Składniki

- 200 ml jogurtu waniliowego;
- 125 ml soku pomarańczowego;
- 30 ml miodu;
- 30 ml mleka;
- puree z banana.

Przygotowanie

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce. Wlej do maszyny do lodów i poczekaj aż będą gotowe ;) Przygotowany przepis zaczerpnęłam z przykładowych przepisów dołączonych w instrukcji obsługi maszyny.

Dzisiejszy przepis został przygotowany dzięki zastosowaniu maszyny do lodów Severin EZ 7402 dostarczonej przez sklep internetowy http://www.redcoon.pl.

Mrożony jogurt bananowo-pomarańczowy

Jest to maszyna o mocy 30 W i pojemności 1 litra. Wbrew nazwie można w niej również przygotowywać mrożone jogurty oraz soki. Rolę czynnika zmrażającego pełni tutaj specjalny wkład – komora zmrażająca, który należy wcześniej zmrozić w zamrażalniku przez co najmniej 8 godzin. Jeśli nie mamy pewności czy wkład jest już odpowiednio zmrożony wystarczy nim potrząsnąć i jeśli usłyszymy poruszającą się ciecz to oznacza, że powinien jeszcze nieco dłużej poleżeć w zamrażalniku. Nic nie stoi oczywiście na przeszkodzie, aby taki wkład cały czas przechowywać w zamrażalniku, aby zawsze był gotów do użycia. Tak właśnie ja robię ;)

Mając już przygotowane i wymieszane wszystkie składniki należy włożyć wkład do obudowy, przykryć pokrywą, która zawiera silniczek oraz mocowanie dla mieszadła i włączyć do prądu. Proces mrożenia trwa ok. 20-40 minut, w zależności od ilości dodanych składników. Mieszadło co jakiś czas będzie zmieniało kierunek ruchu, a kiedy lody/jogurt osiągną już wystarczający stopień zmrożenia będzie się to działo dosłownie co kilkanaście sekund. Pozostaje wtedy już tylko wyłączyć maszynę i zabrać się do konsumpcji.

Reasumując: Polecam dla wielbicieli lodów, mrożonych jogurtów, czy soków. W maszynie można przygotować przepyszne desery ze składników, których jakości jesteśmy pewni.