Muffinki z budyniem i owocami leśnymi

Muffinki z budyniem i owocami leśnymi

Bardzo szybko można je przygotować, a te z owocami są chyba najlepsze. Do nich oczywiście musi być filiżanka kawy :)
Dzięki uprzejmości firmy Tadar miałam możliwość skorzystania z zaparzacza z filtrem tłokowym – czyli tzw. praski francuskiej. Testowałam także spieniacz do mleka. Muszę przyznać, że dla fanów tradycyjnie przygotowywanej kawy mielonej to fajne ułatwienie – fusy nie fruwają nam w kawie. Warto wcześniej też sobie sprawdzić, np. na YouTube, w jaki sposób najlepiej ją przygotowywać.
Z wykorzystaniem gadżetów wyszła pyszna kawa z bardzo apetycznie spienionym mlekiem :)

Muffinki z budyniem i owocami leśnymi



Składniki

- 270 g mąki;
- 3 jajka;
- ½ szklanki cukru pudru;
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego;
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 60 ml oleju rzepakowego;
- 250 ml mleka;
- budyń śmietankowy;
- 0,5 l mleka;
- owoce np. maliny, borówki, porzeczki;
- do filiżanki kawy, karmel i wanilia w młynku -  użyłam firmy Kotányi.

 

Przygotowanie

Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawić do ostudzenia. Do muffinek potrzeba będzie około połowy gotowego budyniu.

Owoce umyć i zostawić do osuszenia.

Jajka wybić do dwóch misek. Do jednej miski wbić żółtka, wsypać połowę cukru i utrzeć na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlać olej, mleko, aromat waniliowy, wsypać obydwie mąki i proszek do pieczenia. Do białek dodać szczyptę soli, resztę cukru i ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z ciastem. Do wysmarowanych foremek na muffinki nałożyć 2-3 łyżki ciasta, łyżeczkę budyniu, owoce i znowu ciasto. Na wierzchu można jeszcze poukładać owoce. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temperaturze 180°C.

Muffinki z budyniem i owocami leśnymi