Muffinki z serem i truskawkami

Muffinki z serem i truskawkamiZapachniało majem dzięki muffinkom z truskawkami i serkiem.
Szkoda, że truskawki były mrożone, ale i tak wyglądały bardzo apetycznie ;)


Składniki

ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 2 jajka;
- 8 łyżek cukru;
- 1 opakowanie cukru wanilinowego;
- 150 ml mleka;
- 6 łyżek stopionego masła;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka sody;

Muffinki z serem i truskawkamimasa serowa:
- 100 g twarożku;
- 1 żółtko;
- 1,5 łyżki cukru;
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego;
- 12 niedużych truskawek;
- 6-7 łyżeczek wiórków kokosowych.

Muffinki z serem i truskawkamiPrzygotowanie

Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę (ok. 3 minuty). Kolejno dodawać masło, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksować jeszcze minutę, do połączenia składników.
Przygotować masę serową, mieszając twarożek z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkiem.
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki.
Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć kolejno: łyżkę ciasta, łyżeczkę masy serowej i znowu łyżkę ciasta. Na wierzchu ułożyć po dwie połówki truskawek. Piec w 180°C przez 25-30 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi lub ozdobić wg uznania.
Muffinki z serem i truskawkamiPrzepis pochodzi z mirabelkowego bloga.