Muffiny kawowe oraz kakaowe z rabarbarem

Muffiny kawowe oraz kakaowe z rabarbarem

Pachnące muffiny o dwóch bardzo lubianych smakach w deserach, czyli: kawa w roli głównej i kakao, ale jest coś jeszcze… kwaskowy rabarbar oraz delikatny serek mascarpone.

Muffiny kawowe oraz kakaowe z rabarbarem


Składniki (na 12 sztuk)

Ciasto:

- 120 g mąki pszennej;
- 60 g mąki krupczatki;
- 80 g cukru;
- 250 g kefiru;
- pół szklanki oleju;
- 1,5 łyżki kawy;
- 1,5 łyżki kakao;
- łyżeczka sody;
- małe jajko lub żółtko.

Nadzienie:

- 125 g serka mascarpone;
- małe jako;
- łyżka cukru waniliowego;
- łyżeczka mąki.

Dodatkowo:

- owoce sezonowe, obecnie rabarbar.

Muffiny kawowe oraz kakaowe z rabarbarem

Przygotowanie

Do 125 g serka mascarpone dodać mąkę, cukier waniliowy, jajko i dokładnie wymieszać. Powstałą masę serową można włożyć do lodówki lub zamrażarki aby się schłodziła, wówczas łatwiej będzie ją nakładać na ciasto.

Wymieszać suche składniki a w drugim naczyniu płynne. Następnie je połączyć.

Powstałą masę podzielić na pół. Do jednej części dodać kawę rozpuszczoną w odrobinie wody, a do drugiej kakao.

Do foremek na muffiny nakładać po łyżce ciasta, następnie sera i znów ciasta, a na koniec rabarbar. Można zrobić muffiny tylko o smaku kawy lub tylko o smaku kakao, ewentualnie kawowo-kakaowe lub odwrotnie.

Babeczki piec około 20 minut w 180°C, do tak zwanego „suchego patyczka”.

Muffiny kawowe oraz kakaowe z rabarbarem