Muffiny Pina Colada

Muffiny Pina Colada

Uwielbiam ten smak i oczywiście „zaraziłam” nim rodzinę, więc jak zobaczyła przepis na te muffiny, to postanowiłam, go wypróbować. Wyszły bardzo dobre, a jak to bywa z muffinami ich zaletą jest szybkość przygotowania.


Składniki

- 275 g mąki;
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 płaska łyżeczka sody;
- 5 łyżek cukru;
- pół szklanki wiórków kokosowych + 1-2 łyżki do posypania po wierzchu;
- 2 jajka;
- 5 łyżek oleju;
- 200 g jogurtu naturalnego;
- 5 plastrów ananasa z puszki (może być więcej);
- 2 łyżki soku ananasowego (z puszki);
- 2 łyżki rumu.

Muffiny Pina Colada

Przygotowanie

W jednej misce połączyć suche składniki: mąkę, proszek, sodę, cukier i wiórki kokosowe.

W drugiej wymieszać mokre: jajka, olej, jogurt, sok ananasowy i rum.

Składniki suche wsypać do mokrych i wymieszać łyżką do ich połączenia się. Dodać drobno pokrojonego ananasa (trochę odłożyć) i jeszcze raz krótko wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, łyżką nałożyć ciasto do ¾ wysokości. Na wierzchu każdej babeczki ułożyć po 2-3 kawałeczki odłożonego wcześniej ananasa i posypać szczyptą wiórków kokosowych.

Piec w 180°C, przez ok. 20 minut. Przepis znaleziony na mirabelkowym blogu.

 

Muffiny Pina Colada