Naleśniki

Naleśniki

N jak naleśniki. Pyszne naleśniki :) Tym razem na słodko.


Składniki

- 1 szklanka mąki;
- 1 szklanka mleka;
- 1 jajko;
- 1/4 szklanki wody gazowanej;
- szczypta soli;
- cukier waniliowy lub 1 łyżeczka cukru zwykłego;
- łyżka oleju rzepakowego.

Naleśniki

Przygotowanie

Składniki połączyć w misce i miksować do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta o konsystencji śmietany. Można odstawić na kilka minut. Jeżeli ciasto na naleśniki nie będzie odpowiednie, to możemy dodać odrobinę wody lub mąki. Na rozgrzaną patelnię wlać porcję ciasta. Najlepiej odmierzać porcje chochelką. Jeśli do ciasta dodaliśmy oleju, nie ma już konieczności smarowania patelni tłuszczem. Ciasto musi dobrze rozprowadzać się po patelni, w przeciwnym wypadku naleśniki nie będą się dobrze smażyły. Najpierw smażymy jedną stronę, aż ciasto się zetnie i przyrumieni, po czym przewracamy na drugą. Upieczone naleśniki podajemy z dowolnym słodkim nadzieniem np. twarożkiem, owocami, konfiturą, kremem np. mascarpone itd. Składamy wg uznania w rulon lub trójkąt. Można posypać cukrem pudrem.

Naleśniki