Naleśniki kakaowe

Naleśniki kakaowe

Naleśniki z dodatkiem kakao, a w środku pyszna konfitura wiśniowa.


Składniki

- 1 szklanka mąki;
- 1 szklanka mleka;
- 1 jajko;
- 1/4 szklanki wody gazowanej;
- szczypta soli;
- cukier waniliowy lub 1 łyżeczka cukru zwykłego;
- łyżeczka kakao;
- łyżka oleju rzepakowego.

Naleśniki kakaowe

Przygotowanie

Składniki połączyć w misce i miksować do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta o konsystencji śmietany. Można odstawić na kilka minut. Jeżeli ciasto na naleśniki nie będzie odpowiednie, to możemy dodać odrobinę wody lub mąki. Na rozgrzaną patelnię wlać porcję ciasta. Najlepiej odmierzać porcje chochelką. Jeśli do ciasta dodaliśmy oleju, nie ma już konieczności smarowania patelni tłuszczem. Ciasto musi dobrze rozprowadzać się po patelni, w przeciwnym wypadku naleśniki nie będą się dobrze smażyły. Najpierw smażymy jedną stronę, aż ciasto się zetnie i przyrumieni, po czym przewracamy na drugą. Upieczone naleśniki podajemy z dowolnym słodkim nadzieniem np. konfiturą. Składamy wg uznania w rulon lub trójkąt. Można posypać cukrem pudrem i udekorować bitą śmietaną.