Niezawodny biszkopt

Niezawodny biszkopt

Wydawało mi się, że ten przepis na biszkopt jest bardzo znany. Ja korzystam z tego przepisu od dawana, ale ostatnio kilka moich koleżanek pytało mnie o przepis na biszkopt, który się na pewno uda i go nie znały. Ten przepis na biszkopt jest niezawodny.   


Składniki

- 3/4 szklanki mąki pszennej;
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka);
- 3/4 szklanki cukru;
- szczypta soli.

Przygotowanie

Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Kolejno dodaj po kolei żółtka, oczywiście dalej ubijając. Mąki połącz i przesiej, a następnie delikatnie połącz z ciastem, możesz za pomocą miksera na najwolniejszych obrotach.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto.
Piecz około 40 minut w temperaturze 170ºC, do tak zwanego „suchego patyczka”.
Gotowy, gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i w formie upuść go na podłogę z wysokości około 60 centymetrów, po czym włóż ponownie do uchylonego piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Kiedy biszkopt będzie wystudzony, wówczas nożykiem oddziel jego boki od formy i przekrój na blaty.