Odrywane bułeczki cynamonowe

Odrywane bułeczki cynamonowe

Ciasto drożdżowe i cynamon… Bułeczki do filiżanki kawy pasują idealnie.


Składniki

- 260 g mąki pszennej;
- 25 g drożdży;
- 4-5 łyżek cukru;
- 0,5 szklanki maślanki;
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego;
- jajko;
- szczypta soli;
- cynamon - ja użyłam firmy Kotányi.

Przygotowanie

Drożdże zasypać łyżką cukru i odstawić do rozpuszczenia. W miseczce dokładnie połączyć jajko z maślanką i olejem. Następnie mokre składniki połączyć z mąką, rozpuszczonymi drożdżami, cukrem, solą i zagnieść na gładkie ciasto. Wierzch ciasta posmarować odrobiną oleju i pozostawić do wyrośnięcia - będzie gotowe kiedy podwoi objętość. Z gotowego ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie każdą obtaczać w cukrze wymieszanym z cynamonem (około dwóch łyżek cukru i cynamonu ). Kulki układać w foremce i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Piec około 25 minut w 180°C.

Odrywane bułeczki cynamonowe