Oponki

Oponki

Kolejna propozycja na tłusty czwartek …W moim domu od lat robi się oponki z dwóch przepisów. Oto jeden z nich. Oponki nie z ciasta drożdżowego, a z dodatkiem sera.


Składniki

Ciasto

- 1 kg mąki;
- 50 dkg sera;
- 1/2 kostki margaryny;
- 1 łyżeczka sody;
- 6 jaj;
- 1 szklanka cukru;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- 1 łyżeczka spirytusu lub octu;
- szczypta soli.

Dodatkowo

- olej do smażenia - użyłam oleju rzepakowego Beskidzkiego;
- 1 ziemniak;
- cukier puder do oprószenia.

Przygotowanie

Na początku przygotuj ser. Zmiel lub przeciśnij przez praskę.  
Przesianą mąkę wysyp na stolnicę, dodaj zmielony ser, cukier, cukier waniliowy, posiekaną margarynę, jajka, sodę, sól oraz spirytus/ocet. Ze wszystkich składników zagnieć ciasto. Gotowe ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość około 1-1,5 cm.
Z ciasta wykrój szklanką kółka. Następnie na środku każdego kółka wykrój małą dziurkę np. naparstkiem. Pozostałe ciasto zagnieć jeszcze raz, rozwałkuj i powtórz czynność z wykrawaniem.
Ziemniaka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Olej rozgrzej do temperatury około 175ºC (wrzuć kawałek ziemniaka, i w trakcie całego pieczenia wymieniaj kawałki kiedy są już spieczone, dzięki temu olej nie spali się zbyt szybko). Oponki smaż z obu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Oponki

 

Oponki