Pappardelle z kurczakiem i szpinakiem

Pappardelle z kurczakiem i szpinakiem

Jeśli lubicie szpinak to tak przygotowany makaron bardzo Wam posmakuje. Aczkolwiek taka ilość szpinaku nie jest w nim bardzo wyczuwalna, a warto go jeść. Oczywiście zawsze można go dodać jeszcze mniej.


Składniki

- pół opakowania makaronu pappardelle - użyłam firmy Czaniecki;
- 1 pierś z kurczaka;
- 200 g liści szpinaku;
- 1 duży pomidor;
- 5 łyżek oliwy;
- 1 duży ząbek czosnku;
- duża łyżka posiekanej natki pietruszki;
- sól;
- pieprz;
- świeżo starty ser.

Pappardelle z kurczakiem i szpinakiem

Przygotowanie

Pierś z kurczaka dokładnie umyć i pokroić na kosteczkę. Czosnek obrać i pokroić na półplasterki. Na dużej patelni podgrzać oliwę i około 1 minuty podsmażyć czosnek. Dodać pierś z kurczaka i smażyć, aż nabierze złotego koloru. Następnie dodać szpinak, pietruszkę, sól i pieprz, dobrze wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut. W międzyczasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzić, dodać do składników na patelni, wymieszać. Na końcu dodać pokrojonego w kostkę pomidora i jeszcze przez chwilkę podsmażyć. Podawać posypane startym serem.