Kolejna pasta, którą można przygotować zarówno na śniadanie jak i na kolację. Pasta w swym składzie zawiera olej lniany, który sam w sobie ma charakterystyczny zapach, a niekiedy goryczkę. Dzięki połączeniu z tuńczykiem nie jest w tej paście wyczuwalny. Często używacie oleju lnianego? Należy pamiętać, że olej lniany zawiera kwasy omega-3, czyli zdrowe tłuszcze roślinne. Powinien być stosowany wyłącznie na zimno, gdyż podgrzewanie i smażenie na nim potraw, powoduje utratę wartości odżywczych.
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym;
- 3 jajka ugotowane na twardo;
- 2 łyżki jogurtu naturalnego;
- 2 łyżki oleju lnianego - użyłam budwigowego LenVitol Oleofarm;
- szczypiorek;
- kawałek czerwonej cebuli;
- sól;
- pieprz.
Przygotowanie
Tuńczyka dobrze osącz z zalewy, wrzuć do miseczki i rozdrobnij go widelcem. Obrane jajka i cebulę pokrój w kosteczkę i połącz z tuńczykiem. Dodaj posiekany szczypiorek, jogurt, olej, a także pieprz i sól. Całość wymieszaj.